Готварство

По аналогия с френското сирене и вино,оценката при дегустаторите, на една българска кисела зелка,би звучала примерно така

 

По аналогия с френското сирене и вино,оценката при дегустаторите, на една българска кисела зелка,би звучала примерно така:“Тази изключителна зелка, расла в най-рохкавите лехи на югозападното Кюстендилско поле,е съчетала богатия аромат на шопските култури с крехкостта на най-отбраните тракийски сортове.Ферментационният процес е изведен докрай, протекъл при условията на радомирска зима,благоприятно смекчена от локалните влияния на късноесенната батановска мъгла.Оттук и подчертаната, но ненатрапчива киселина, започваща с деликатни бодежи от върха на езика,преминаваща в тръпки през небцето и разливаща се към гърлото.Ароматът е изключителен, напомнящ букет от отлежал камамбер, с неочакван свеж нюанс на бамя.Сокът, ръчно претакан на равни интервали, е бистър и искрящ.Предизвиква приятен сърбеж в устната кухина, който издава изненадваща ментова прохлада.Листата са бели, с благороден восъчен оттенък. Нетрошливи, но не и жилави, идеални за сърми.При дегустация листната периферия издава допълнителен фин аромат с предчувствие за пушен бекон.Секрет на производителя е използването на дъбови качета от осолена сланина.Придружено с един отлежал „Бержерак“, това кисело зеле е идеалният компаньон за Вашите свински гърди.“ С две думи зелето втаса !

Previous Post Next Post

Баце, прочети тия вицове